24 Hours of Zolder 2013

 

Raphaël van der Straten :
« Wij mikken op de zege in de categorie prototypes »

 

VDS Ligier JS49Volgend weekend staat ons land voor de tweede 24 uursrace van het seizoen, nu op de omloop van Zolder.

Opvallend is dat de wedstrijd ook open staat voor kleine prototypes.
Net als vorig jaar zet VDS Racing Adventures een soortgelijke bolide in, met name de Ligier JS49 waarin we zes rijders terugvinden.


« Het is bijzonder moeilijk om drie of vier rijders met het volledige budget terug te vinden, wat dan ook de reden is dat we deze 24 Uur van Zolder met zes afwerken”, legt Raphaël van der Straten uit. “We zien afwisselend aan het stuur: Kris Cools, Jean-Marc Bourdouch, Marc Hallaert, René Brugmans, Vincent Vandenabeele en mezelf. Het is geen ideale manier van werken, maar we zijn er toch bij. Het technische luik wordt verzorgd door het team Qvick Motors van Erik Qvick, bijgestaan door de technische ploeg van VDS Racing Adventures. »

De ambities van de wagen in rood, blauw en wit zijn duidelijk, toch wat betreft de afstand.
«We gaan zeker niet proberen om een super kwalificatietijd neer te zetten, maar zondagochtend willen we er nog bij zijn en dan gaan we ook voor een mooie prestatie in het klassement”, gaat Raphaël verder. “De fabriekswagens van Wolf zijn er niet bij, onze wagen is weer helemaal nieuw en ik denk dat we voor de zege in onze klasse kunnen gaan. Het algemene klassement? Tegen de fabriekswagen van WRT Audi maken we geen schijn van een kans, misschien kunnen we in het beste geval strijden met één van de Porsche Cup om op het algemene podium te komen »

Het deelnemersveld van deze 24 Uur van Zolder is eigenlijk eerder aan de magere kant en dat zet Raphaël van der Straten, die een liefhebber van het langere werk is, aan het denken.

« Na de wat vreemde communicatie rond de proef, denk ik dat het stilaan tijd is dat de organisatoren de GT3’s bannen. Om deze proef te redden, een race die heel wat geld kost, moet de lat niet hoger, maar lager liggen, en wagens die minder geld vereisen, moeten een voordeel hebben. Dat kan onder meer ook door de lengte van de race in te perken. Waarom beperkt men zich niet tot 10 of 12 uur? Of tweemaal 12 uur? De huidige formule slaat al enkele jaren niet meer aan, dus waarom koste wat het kost door willen gaan? »

In de clan van VDS Racing Adventures staan de komende weken heel wat races op het programma, met na de 24 Uur van Zolder nog de 24 Uur van Barcelona.

In de race, met goed zestig deelnemers, start de Honda Civic met aan het stuur Raphaël van der Straten, ‘Jo La Coupe’, Patrick Asnong, Wolfgang Haugg en José Close. De ervaren ploeg zal zeker van zich laten spreken in een race die wel een vol veld aantrekt.


Vincent Franssen

VDS Ligier JS49
Foto vrij van rechten - Clik to enlarge